פילאטיס קלאסי הוא אימון בעל קואורדינאציה מלאה לגוף, mind, ורוח.
תלמידים רבים שואלים שאלות בעניין האימון. אספתי כמה מהן ועניתי באופן מסודר. תהנו
1. לזכור את מהלך התרגיל ושמו. למה זה חשוב?
החל מתחילת האימון בשיטה ובסטודיו, אנו המורים, מציגים כל תרגיל עם השם ומהלכו. כאשר אנו המורים מחויבים ללמד כל תרגיל ע"פ הרמה הנדרשת, בהתאם לתלמיד. התלמיד מחויב לזכור את התרגיל עם השמות, על מנת שיוכל להתקדם בצורה המקסימלית. בהתאם להתקדמות התרגיל, משתנים הדגשים בו, האיכות התנועתית הנדרשת, כאשר עיקר המטרה הינו שיפור אינסופי.
לתלמידים מסוימים הדרישה הנ'ל קשה, אולם יש לזכור כי קיום דרישה זו תעורר ותשפר את יכולת האימון של התלמיד והתוצאות אליו התלמיד צפוי להגיע תהיינה טובות יותר בהרבה.
הסיבה הינה פשוטה: במקום ללמוד מחדש פעם אחר פעם, את אותו התרגיל, כדאי להתעמק בתרגיל המוכר, ולמצוא נקודות חדשות לשיפור בכל שיעור מחדש.
למידה יוצרת התחדשות ןהתרעננןת, הן בגוף והן בתאי המוח השונים, משפרת את הגוף ומחזקת אותו.
2. לזכור את סדר התרגילים. למה זה חשוב?
פילאטיס יצר סדר תרגילים הגיוני, הבונה את הגוף תוך רעיון האתגור והנדבך. כלומר, כל תנועה ונוחה תאותגר ותתפתח מספר פעמים במהלך השיעור, כך שכל תרגיל, יבנה את התרגיל הבא אחריו.
ישנה התפתחות מאוד יפה ומעניינת במהלך התרגול. כאשר אנו מתרכזים וזוכרים את התרגילים אנו מאמצים בזמן האימון גם אץ המחשבה, המוח, הריכוז, ובכך, מאמנים לא רק את הגוף, אלא גם את המחשבה.
פילאטיס קרא לשיטתו Mind, Body, and Soul, משום שבשיטתו אנו מממשים שלושה קריטריונים חשובים.
ג' סטנלי הול, פסיכולוג אמריקאי גדול טען כי "תרבות השרירים היא בניית המוח". כך שגם באימוץ הזיכרון הן במהלך התרגיל והן במהלך השיעור אנו משתפרים.
3. בפילאטיס מעט חזרות. למה?
בשל הרצון לשיפור, התעמקות והפנמה של התרגילים, וכן עם גדילת מספר התרגילים בכל שיעור ורמה (מתחילים עד 40 תרגילים, בינוני עד 60, מתקדמים 80 ומעלה...) אנו מבצעים עד עשר חזרות לכל היותר במתחילים, בין 5-8 בבינוני ובין 1-3 במתקדמים. מעקב אחר ההוראות חשוב וחיוני ע"מ להשיג את אותן התוצאות אנו מחפשים. אנו מבצעים מעט חזרות ע"מ לא להיכנס לאוטומט- כלומר, מצב בו אנו מתרגלים ללא מחשבה. שים\י לב לסעיף הקודם. כמו כן, יש לנו כ-1000 תרגילים אותם אנו מעוניינים ללמוד...
4. אני לא מצליח\ה. מה לעשות?
זכור כי "רומא לא נבנתה ביום אחד", והסבלנות וההתמדה הן תכונות חיוניות בהצלחתך האולטימטיבית להשיג כל מבוקשך, (אגב, לאו דווקא אימון בפילאטיס)
דרושה נחיצות, התמדה, והמון סבלנות. כל מתאמן עם הסיפור שלו, כל מתאמן עם הגוף שלו, גיל, משקל, וכן הלאה. לכן, אין צורך להשוות את עצמך לאחרים, אלא לעצמך אך ורק, בעיקר כי לכל אחד התהליך הנדרש לו. יש לזכור כמה הצלחתי בשיעור הראשון, כמה תרגילים חדשים כבר למדתי מאז, כמה מהם אני כבר מסוגל לבצע. ייאוש וקוצר רוח אינם עוזרים גם ברמת המוראל.
איכות ויופי תנועתי אינם נדרשים מאף תלמיד בסטודיו.
אגב, זאת אחת הסיבות בשלה אינני מדגימה וכן לא מעודדת להסתכל לצדדים בזמן התרגול אלא לזכור ולהבין לבד את התרגיל
5. בשיעור שעבר עשינו תרגיל מסוים עם משקולות. היום בלי. למה?
לפנינו כ-1000 תרגילים ללמוד ולהתאמן, אנו לא חייבים לחזור על אותו התרגיל, פרט לרפרטואר המזרון והרפורמר. אע'פ, שלעתים אנו שומטים תרגילים מרפרטואר הנ'ל בעיקר משום שאני מעוניינת להגיע לתרגיל ספציפי בשיעור מסוים. מה שאומר שבמקום ללכת רצוף ממס' 1 עד 5, אדלג על 3 אך אגיע ל6. הסדר עדיין ישמר, אך נוסיף בהתאם לגריעה.
אנו מעונייים לשמר את הקיים, ולהוסיף עוד אפשרויות בעיקר בחלק השלישי של השיעור, שם התפקיד העיקרי שלנו יהיה לתת מענה לצרכים ספציפיים. כמו כן, במקרים של פציעות, הריון או כאבים, אנו משמיטים תרגילים אשר עשויים לעורר כאב או ליצור החמרה במצב הגופני.
כשקונטרה אינדיקאציה הופכת לאינדיקאציה...
קונטרה אינדיקאציה פירושו- התוויות נגד, סימן מנגד. כלומר- מה אסור לעשות?
לעתים תנועה מסוימת אינה ניתנת לביצוע, מכיוון שהיא מעוררת בעיות גופניות כאלו ואחרות הקיימות אצל אותן מתאמן אנחנו איננו מעוניינים לעורר את אותה הבעה, אלא להינע ממנה, לתת לגוף לנוע בטווחים הנוחים והטובים לו, לחזק אותו. רק לאחר שהבטן מספיק חזקה, כשהתלמיד שולט במיטבו במרבית התרגילים וכשתנועות דוגמאת התנועה המסוימת אינן מעוררות כל כאב. אבל הכי חשוב- זו הסבלנות.
לסיכום, להלן 8 עקרונות השיטה:
Whole body movement
Breathing
Balanced muscle development
Concentration
Control
Centering
Precision
Rhythm